De grootste online kerstwinkel!

Zo kies je in 5 stappen de ideale kunstkerstboom

Kerstboom - Luyckx

In 5 stappen je kunstkerstboom uitzoeken

Als ik de kunstkerstbomen-afdeling oploop in het tuincentrum, weet ik vaak echt niet waar ik moet kijken. Er zijn zoveel verschillende soorten en er is zoveel keus! Niet zo gek dat je al gauw het bos door de bomen niet meer ziet. Hoe kies je uit zoveel exemplaren de ideale boom? Patrick Thoomes van Intratuin IJsselstein – een heuse kunstkerstbomenexpert – schiet ons te hulp. Ik vroeg hem zijn Intratuin-hemd van het lijf over alles wat met kunstkerstbomen te maken heeft. Samen hebben we vijf stappen bedacht, die je helpen bij het maken van je keuze.

STAP 1. Bepaal je budget

Een kunstkerstboom kan een flinke investering zijn. De goedkoopste kunstkerstbomen kosten een paar tientjes. Maar wil je een behoorlijke boom van hoge kwaliteit, dan loopt de prijs best snel op. Goed om je te realiseren; een echte kerstboom kost meestal zo’n €30 a €40 en daar heb je doorgaans maar één jaar plezier van. Koop je dus een kunstkerstboom van bijvoorbeeld €69,99, zoals de Triumph Tree kunstkerstboom Tuscan, dan heb je de investering er in het derde jaar al uit. Kortom; vraag je af hoe lang je met je boom denkt te zullen doen. Vervolgens kun je makkelijk uitrekenen welk budget voor jou realistisch is.

STAP 2. Kies de ideale lengte

Is je budget bepaald? Dan is het tijd om na te denken over de ideale lengte. De meest populaire kunstkerstbomen zijn die van 185 en 215 centimeter. In het tuincentrum zien deze bomen er niet zo groot uit, dat komt omdat de plafonds daar heel hoog zijn. Maar realiseer je goed; thuis is je plafond stukken lager (meestal zo rond de 2.30 a 2.50m). Een boom van ruim twee meter mét piek rijkt dus bijna tot aan het plafond. Persoonlijk vind ik dat geweldig. Ik hou gewoon van een kerstboom die alle aandacht naar zich toe trekt! Daarom hebben wij zelf ook een boom van 2.15 m in huis.

Een grotere boom staat echt prachtig, maar vraagt natuurlijk ook om meer lampjes en meer versiering. En wil je je boom bijvoorbeeld op een tafeltje zetten? Dan is 2.15 m waarschijnlijk te hoog. Een boom van 1.85 of zelfs 1.50 m is dan waarschijnlijk al voldoende groot. Er zijn ook hele kleine boompjes van hoge kwaliteit, die perfect zijn voor op de kinderkamer, voor in een studentenkamer of wanneer je klein woont. Denk kortom goed na over welke lengte het beste in jouw huis en bij jouw budget past. Want de lengte heeft natuurlijk ook invloed op de kosten. Hoe kleiner de boom, hoe lager de prijs.

STAP 3. Wil je een boom mét of zonder lampjes

Heb je – zoals veel mensen – een gruwelijke hekel aan het verdelen van al die kerstlampjes in je boom? Kies dan voor een kunstkerstboom met de lampjes er al in! Deze bomen heb je in minder dan een kwartier opgezet en aangesloten, omdat je niet alle losse takken in de stam hoeft te steken. Een kunstkerstboom met lampjes bestaat namelijk uit slechts twee, drie of vier delen (afhankelijk van de lengte). Die zet je echt in no time in elkaar. En ook het opruimen gaat veel sneller. De ledlampjes zijn bovendien vaak dimbaar, zodat je de perfecte sfeer neer kunt zetten. Dus wil je snel klaar zijn? Kies dan voor een boom met de lampjes er al in.

Het nadeel van vaste verlichting in een kunstkerstboom, is dat deze meestal niet vervangbaar is. Gaat er een lampje stuk, dan blijft hij uit. Gelukkig blijven alle andere lampjes dan wel gewoon branden. Heel erg opvallen, zal het dus niet. Kerstbomen met de lampjes er al in zijn daarnaast een stuk prijziger. Kijk maar eens naar het verschil in prijs tussen de kunstkerstboom Roma met verlichting en dezelfde boom zonder lampjes erin. Wil je je budget in de gaten houden en heb je nog een hoop kerstlampjes liggen? Kies dan liever voor een kerstboom zonder lampjes.

STAP 4. Kies je favoriete stijl boom

Als het goed is, weet je nu hoe groot je boom moet zijn en of je een kunstkerstboom zonder of met de lampjes er al in. Dan gaan we kijken naar de takken. In grote lijnen zijn er 3 soorten kunstkerstbomen; besneeuwde bomen, bomen met smalle takken (Spar-achtigen) en kunstkerstbomen met grote Pinus-achtige takken.

Ga naar het tuincentrum en kijk welke soort jou het meest aanspreekt. Besluit eerst of je voor een witte kerstboom met sneeuw of een boom zonder sneeuw wil gaan. Wil je geen sneeuw? Dan hoef je alleen nog maar naar de ‘groene bomen’ te kijken. De kerstbomen met dunne, smalle takken hebben een vrij natuurlijke vorm en je kunt er makkelijk decoraties aan hangen. De bomen met wat dikkere takken hebben een wat minder natuurlijke vorm, maar de takken zien er wel weer ‘echter’ uit. Het is maar net wat jij het mooiste vindt.

STAP 5. Kies de kleur: groen of blauwgroen?

Weet je voor welk soort boom je gaat? Dan hoef je alleen nog maar te beslissen of je voor een dennengroene of een meer blauwgroene boom gaat. Bijna alle kunstkerstbomen bij Intratuin zijn in twee kleuren verkrijgbaar. De groene is wat ‘echter’ en natuurlijker. De blauwgroene – de kleur van een blauwspar – is juist wat warmer en meer bijzonder. Deze kleur is de afgelopen twee jaar heel erg in opkomst. Vraag je af welke kleur het mooiste staat bij je interieur en de decoratie die je erin wil hangen. Neem eventueel wat decoratie mee, zodat je kunt zien wat het mooiste staat. 

Lees hier het originele volledige bericht op: Intratuin.nl

Geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *